ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ 

O ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

1940-41

Εκδόσεις: Eurobooks
Σελίδες: 652
Κωδικός: 500-016
Συγγραφέας: Christopher Shores, Brian Cull, Nikola Malizia

Τιμή: 30,00 €
Τιμή προσφοράς: 27,00 €

προσθήκη στο καλάθι

ΑρχήΤέλος

Η αεροπορική ισχύς διεδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στις επιχειρήσεις των Βαλκανίων και υπήρξε η βασική αφορμή που ώθησε τον Αδόλφο Χίτλερ να αποδυθεί σε μια εκστρατεία κατά της Ελλάδας, φοβούμενος ότι αυτή θα μετατρεπόταν σε ορμητήριο των βρετανικών βομβαρδιστικών προκειμένου να απειληθούν οι ρουμανικές πετρελαιοπηγές στο Πλοέστι.

Η ιστορία των αεροπορικών επιχειρήσεων πάνω από την Αλβανία, τη Γιουγκοσλαβία και την Ελλάδα την περίοδο 1940-41, είναι άκρως συναρπαστική και γεμάτη από άγνωστες πτυχές, πλήθος απροόπτων, περιπετειώδεις διαφυγές, τραγικές θυσίες και περιστατικά έξοχου ηρωισμού, στα οποία αποτυπώθηκαν ανάγλυφα οι αρετές και τα ελαττώματα κάθε λαού. Ετσι δεν ήταν παράξενο το γεγονός ότι η κορύφωση εκείνης της εκστρατείας υπήρξε και η αποθέωση της αεροπορικής ισχύος με την κατάληψη της Κρήτης από τους Γερμανούς.

Ο αναγνώστης θα διαπιστώσει στις σελίδες αυτού του βιβλίου ότι οι προσπάθειες των Βρετανών να βοηθήσουν τους Ελληνες στην άνιση πάλη τους κατά των δυνάμεων του Αξονα ήταν πολύ πιο πολύπλοκες και πολυσύνθετες απ’ ότι είναι ευρύτερα γνωστό και ότι ο αγώνας αυτός συνεχίστηκε ακόμη και όταν τα βρετανικά αεροπλάνα αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν πλήρως από την Κρήτη. Η καταιγιστική δράση μεταφέρεται από τα βουνά της Ηπείρου και της Μακεδονίας, όπου οι ολιγάριθμοι και φτωχά εξοπλισμένοι Ελληνες πιλότοι αντιμετώπισαν αρχικά την Ιταλική Αεροπορία, μέχρι τη Γιουγκοσλαβία η οποία διαλύθηκε υπό το βάρος του κεραυνοβόλου πολέμου της Wehrmacht και από το Αιγαίο και το Κρητικό Πέλαγος, όπου κυριάρχησε απόλυτα την άνοιξη του 1941 η πανίσχυρη Luftwaffe μέχρι τα καταστρώματα των βρετανικών αεροπλανοφόρων από όπου επιχειρούσαν τα καταδιωκτικά του Βασιλικού Ναυτικού.

Το βιβλίο αυτό αποδεικνύει τον κρισιμότατο ρόλο της σύγχρονης αεροπορίας στην υπεράσπιση ή την κατάκτηση εδαφών καθώς και το πόσο διαχρονικά παρόμοιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ιπτάμενοι μαχητές.

Περιλαμβάνει σπάνιο φωτογραφικό υλικό.