ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ 

ΠΑΤΤΟΝ *

Ο στρατηγός - θρύλος του Αμερικανικού Στρατού

Σελίδες: 228
Ημερομηνία έκδοσης: 8/2016
Κωδικός: 130-071
Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Κλάδης
Εικόνες: Α/Μ

Τιμή: 11,90 €

προσθήκη στο καλάθι

ΑρχήΤέλος

Ο Τζωρτζ Πάττον υπήρξε αναμφισβήτητα ένας μεγάλος ηγέτης, ένας από τους πιο σημαντικούς στρατηγούς της ιστορίας. Η δράση του, ειδικά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, διδάσκεται ακόμα και σήμερα στις στρατιωτικές σχολές σε ολόκληρο τον κόσμο. Ειλικρινής και αθυρόστομος σε βαθμό ενοχλητικό, για πολλούς αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, ματαιόδοξος, εμποτισμένος με αγγλοσαξωνική αλαζονεία, ήταν παράλληλα απίστευτα θαρραλέος και ριψοκίνδυνος και ποτέ δεν εγκατέλειπε τον αγώνα όταν αναλάμβανε μια αποστολή.
 
Από το Μεξικό, όπου έλαβε το βάπτισμα του πυρός κατά των δυνάμεων του Πάντσο Βίλα, μέχρι τις συγκρούσεις του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Πάττον διακρίθηκε ιδιαίτερα για τον ηρωισμό του και αναγνωρίστηκε ως ένας από τους κορυφαίους ειδήμονες της χρήσης των τεθωρακισμένων στις ΗΠΑ και όχι μόνο. Στις επιχειρήσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Μαρόκο, στην Τυνησία και στη Σικελία αναδείχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους στρατηγούς των Συμμάχων. Λίγο αργότερα, τον Αύγουστο του 1944, απέδειξε για άλλη μια φορά την αξία του διοικώντας την 3η Στρατιά στη Νορμανδία, με την οποία έφτασε μέχρι την Τσεχοσλοβακία, σαρώνοντας τη γερμανική αντίσταση. Προηγουμένως είχε συμβάλει καθοριστικά στην απόκρουση των γερμανικών επιθέσεων σε Αρδέννες και Αλσατία.
 
Φανατικός αντικομμουνιστής, προέβλεψε τον επερχόμενο Ψυχρό Πόλεμο και, όπως και ο Τσώρτσιλ, πρότεινε ένα προληπτικό πλήγμα κατά της ΕΣΣΔ. Ρατσιστής και όψιμος θαυμαστής της εθνικοσοσιαλιστικής ιδεολογίας, πίστευε στη δύναμη της θέλησης και θεωρούσε κάθε άνδρα που δεν εκτελούσε τα καθήκοντά του στη μάχη δειλό. Ωστόσο, παρά τον δύστροπο χαρακτήρα του, είχε κερδίσει τον σεβασμό των στρατιωτών του, ευρισκόμενος συνεχώς δίπλα τους και εμψυχώνοντάς τους στα πεδία των μαχών αντί να παραμένει στην ασφάλεια του στρατηγείου του.
 
Το νέο βιβλίο της σειράς ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ σκιαγραφεί κάθε πτυχή του ιδιόρρυθμου χαρακτήρα του μεγάλου στρατηγού και παρουσιάζει με γλαφυρό τρόπο τη ζωή και τη δράση ενός ζωντανού θρύλου που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στις σελίδες της ιστορίας. Το κείμενο συνοδεύεται, όπως πάντα, από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και πρωτότυπους χάρτες των εκστρατειών-μαχών στις οποίες έλαβε μέρος.


* Περιορισμένο απόθεμα