ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ 

ΔΙΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΡΗΝΟΥ 1945

Η διάλυση της Wehrmacht στο Δυτικό Μέτωπο

Σελίδες: 84
Κωδικός: 150-081
Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Κλάδης

Τιμή: 7,50 €

προσθήκη στο καλάθι

ΑρχήΤέλος

Η δραματική γερμανική αντεπίθεση στις Αρδέννες, η τελευταία, απεγνωσμένη προσπάθεια ανατροπής της προδιαγεγραμμένης πορείας του πολέμου στο Δυτικό Μέτωπο, έληξε ουσιαστικά με την έναρξη της γενικής συμμαχικής επίθεσης της 3ης Ιανουαρίου 1945. Σε διάστημα δύο εβδομάδων, οι καταπονημένες γερμανικές δυνάμεις απωθήθηκαν στις αρχικές γραμμές εξόρμησης, υποχρεωμένες πλέον να αφιερώνουν κάθε ικμάδα μαχητικής ισχύος που τους απέμενε στην υπεράσπιση του πατρώου εδάφους.

Ο μεγαλοπρεπής ποταμός Ρήνος, αρχαίο σύνορο της γερμανικής γης, φορτισμένος με μύθους και ισχυρούς συμβολισμούς, αποτελούσε τον έσχατο, στρατιωτικό και ψυχολογικό φραγμό, για οποιονδήποτε δυτικό εισβολέα. Καθώς οι πανίσχυρες συμμαχικές στρατιές προσέγγιζαν προς το τελευταίο αυτό εμπόδιο, πολλές σύντομες σε διάρκεια αλλά ανελέητες συγκρούσεις διεξάγονταν με τις γερμανικές μονάδες, τις οποίες η παρανοϊκή απόγνωση του φύρερ υποχρέωσε να μάχονται στη δυτική όχθη του ποταμού. Δεκάδες χιλιάδες συνελήφθησαν αιχμάλωτοι, αλλά όσοι κατόρθωσαν να διαφύγουν στην ανατολική όχθη ήταν αποφασισμένοι να αντισταθούν, παρατείνοντας την ανώφελη τραγωδία του γερμανικού λαού για δύο ακόμη μήνες.

Στις αρχές Μαρτίου, και έχοντας υπερβεί τις χιονισμένες Αρδέννες και τη λασπωμένη γραμμή «Ζίγκφριντ», τρεις συμμαχικές ομάδες στρατιών με επτά συνολικά στρατιές, αναπτύχθηκαν κατά μήκος του Ρήνου, έτοιμες να καταφέρουν τη χαριστική βολή στον εξουθενωμένο αντίπαλό τους. Οι επιχειρήσεις τους για την παραβίαση της τελευταίας πύλης εισόδου στο γερμανικό έδαφος με τη διάβαση του ποταμού, αναλύονται διεξοδικά στο συναρπαστικό αυτό βιβλίο, που χαρακτηρίζεται, όπως και όλα τα βιβλία της σειράς ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΑΧΕΣ, από μοναδική πληρότητα και αντικειμενική παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων.

Η εμβριθής ανάλυση των σχεδιασμών και των ελιγμών στα πεδία των μαχών, συνοδεύεται από πλήθος έγχρωμων χαρτών των επιχειρήσεων, πλούσια εικονογράφηση και αποκαλυπτικές αναφορές στις παρασκηνιακές συγκρούσεις, στις προσωπικότητες των πρωταγωνιστών και στις άγνωστες πτυχές της τελευταίας μεγάλης σύγκρουσης του Δυτικού Μετώπου, λίγο πριν την οριστική κατάρρευση του Γ' Ράιχ.