ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ 

ΣΙΚΕΛΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ (415-413 π.Χ.)

Ένα καίριο πλήγμα στην αθηναϊκή ηγεμονία

ISBN: 9785018618740
Σελίδες: 76
Κωδικός: 150-085
Συγγραφέας: Δημήτριος Μπελέζος
Εικόνες: 4Χ-Α/Μ

Τιμή: 7,50 €

προσθήκη στο καλάθι

ΑρχήΤέλος

Ενα από τα κορυφαία γεγονότα του Πελοποννησιακού Πολέμου ήταν αναμφίβολα η εκστρατεία των Αθηναίων στη Σικελία, η οποία υπήρξε επίσης η πιο φιλόδοξη και παρακινδυνευμένη επιχείρηση που ανέλαβαν ποτέ με στόχο την επέκταση της κυριαρχίας τους. Παρότι η πόλη τους είχε υποστεί σημαντικές απώλειες μετά από μια δεκαετία πολέμου με τη Σπάρτη, οι Αθηναίοι δεν υπολόγισαν ούτε το κόστος ούτε το μέγεθος των στρατιωτικών δυνάμεων που απαιτούντο για την πραγματοποίηση της εκστρατείας. Εκτός από την Αθήνα, σημαντικές δυνάμεις διατέθηκαν από τους συμμάχους της, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και ομάδες μισθοφόρων. Δημιουργήθηκε έτσι ένα από τα ισχυρότερα εκστρατευτικά σώματα που συγκεντρώθηκαν από ελληνική πόλη κατά την Κλασική Αρχαιότητα, το οποίο είχε αρκετές πιθανότητες να φέρει σε πέρας την αποστολή του, παρά το μέγεθος της Σικελίας και τους πολυάριθμους οπλίτες που διέθεταν οι πόλεις της.

Η εκστρατεία, ωστόσο, υπονομεύτηκε από την αποχώρηση του εμπνευστή της, του φιλόδοξου και τολμηρού Αλκιβιάδη, ο οποίος κατηγορήθηκε από τους πολιτικούς του αντιπάλους με πρόσχημα μια υπόθεση ιεροσυλίας. Ενώ με την απομάκρυνση του Αλκιβιάδη οι Αθηναίοι έχασαν τον φυσικό ηγέτη της επιχείρησης, οι αντίπαλοί τους ευτύχησαν να έχουν ως διοικητή τον Σπαρτιάτη Γύλιππο, ο οποίος κατόρθωσε να εκμεταλλευτεί όλες τις αδυναμίες της εκστρατευτικής δύναμης. Μάλιστα, παρά τα μειονεκτήματα των Συρακουσίων, οι οποίοι πριν την άφιξη του Γύλιππου αδυνατούσαν να απωθήσουν τους Αθηναίους ακόμη και από τα πρόθυρα της πρωτεύουσάς τους, η παρουσία του Σπαρτιάτη αξιωματικού και οι ηγετικές του ικανότητες απέτρεψαν την πτώση της πόλης και οδήγησαν στην τελική καταστροφή του αθηναϊκού εκστρατευτικού σώματος. Η ηγεσία του Γύλιππου αποτελεί μέχρι σήμερα θαυμαστό υπόδειγμα διαχείρισης μιας εξαιρετικά δύσκολης επιχείρησης.

Η γλαφυρή αφήγηση συνδυάζει τις πληροφορίες από τα κλασικά κείμενα του Θουκυδίδη και του Διόδωρου Σικελιώτη που συσχετίζονται με τα δεδομένα από τις αρχαιολογικές και τοπογραφικές έρευνες, ενώ συμπληρώνεται με πλούσια εικονογράφηση και έγχρωμους κατατοπιστικούς χάρτες των επιχειρήσεων.