ΤΑ ΕΝΤΥΠΑ ΤΗΣ ΓΝΩΜΩΝ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ*

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ 

ΤΑ ΕΝΤΥΠΑ ΤΗΣ ΓΝΩΜΩΝ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ*

Όπως γράψαμε και σε προηγούμενα τεύχη των περιοδικών, έχουμε ήδη αρχίσει τις προετοιμασίες για τον ανασχεδιασμό της ιστοσελίδας μας και τη δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας των εκδόσεων (περιοδικών και βιβλίων) της ΓΝΩΜΩΝ, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του προσεχούς Οκτωβρίου. Στόχος μας ήταν η διάθεσή τους σε ψηφιακή μορφή (e-book), παράλληλα με την κυκλοφορία τους σε έντυπη μορφή μέσω του πρακτορείου διανομής Τύπου. Με τον τρόπο αυτόν θα ικανοποιούσαμε τόσο τους παραδοσιακούς αναγνώστες όσο και εκείνους που προτιμούν τον σύγχρονο τρόπο ανάγνωσης σε υπολογιστή, laptop, tablet, e-reader ή και κινητό τηλέφωνο, με όλα τα σημαντικά πλεονεκτήματα που έχουν οι ψηφιακές εκδόσεις.
 
Κάποιες εξελίξεις όμως των τελευταίων ημερών μάς αναγκάζουν δυστυχώς να αναθεωρήσουμε τον σχεδιασμό αυτόν και να προχωρήσουμε (εκτός ευνοϊκού απροόπτου) από τον προσεχή Νοέμβριο στην κατάργηση των έντυπων εκδόσεων και στη μετατροπή τους σε ψηφιακή μορφή ειδικά μελετημένη ώστε να διαβάζονται άνετα σε κάθε συσκευή (υπολογιστή, laptop, tablet, e-reader, κινητό τηλέφωνο).
 
Συγκεκριμένα, όπως μας ενημέρωσε το πρακτορείο διανομής, επιβάλλονται πλέον σοβαροί περιορισμοί στην επανακυκλοφορία των εντύπων από τα περίπτερα, γεγονός που μας στερεί από μια σημαντική πηγή εσόδων, χωρίς την οποία είναι εξαιρετικά δύσκολη η συνέχιση των εκδόσεων στην παραδοσιακή τους μορφή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς κόστους (χαρτί, εκτύπωση, βιβλιοδεσία, μεταφορές κλπ.).
 
Ας σημειωθεί ότι τα έντυπα της ΓΝΩΜΩΝ απευθύνονται σε ένα ειδικό (και άρα όχι πολυπληθές) αναγνωστικό κοινό, που αποτελεί και την κινητήρια δύναμη η οποία μας επέτρεπε μέχρι τώρα να καλύπτουμε, έστω και οριακά, το δυσβάστακτο κόστος των έντυπων εκδόσεων. Αυτό, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία διαφημίσεων (και των αντίστοιχων εσόδων) και τη συνεχή μείωση των σημείων πώλησης, ιδίως στην επαρχία, καθώς και του ποσοστού των πωλούμενων τευχών, δημιουργεί μια ασφυκτική κατάσταση η οποία απαιτεί τη λήψη δραστικών μέτρων προκειμένου τα αγαπημένα σας περιοδικά και βιβλία να συνεχίσουν να εκδίδονται και να είναι, όπως πάντα, προσιτά σε σχετικά χαμηλές τιμές.
 
Έχουμε πλήρη συναίσθηση ότι μια μερίδα των αναγνωστών μας, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για τη μέχρι σήμερα στήριξή τους, θα αισθανθούν απογοήτευση από την εξέλιξη αυτή. Θα ήμασταν πραγματικά ευτυχείς αν μπορούσαμε να ικανοποιήσουμε όλους ανεξαιρέτως τους πιστούς φίλους των εκδόσεων της ΓΝΩΜΩΝ, όπως άλλωστε ήταν ο αρχικός μας σχεδιασμός.
 
Όμως, οι δυσμενείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μόλις πρόσφατα, σε συνδυασμό με την τεράστια ζημία που υπέστη η εταιρεία λόγω της χρεοκοπίας του πρακτορείου διανομής «Ευρώπη» και από την οποία δεν έχει ακόμη συνέλθει, υπερβαίνουν τις δυνατότητές μας και μας αναγκάζουν να στραφούμε σε σύγχρονες εναλλακτικές λύσεις που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των εντύπων και θα προσφέρουν, όπως σχεδιάζουμε, νέα και ακόμη καλύτερα προϊόντα στους αγαπητούς μας αναγνώστες.
 
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, θα κυκλοφορήσουν δύο ακόμη (έντυπα) τεύχη για καθένα από τα περιοδικά (ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ της ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ και ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ) στα μέσα και τέλη Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, και στη συνέχεια θα εκδίδονται σε ηλεκτρονική μορφή μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα που θα έχει μέχρι τότε ολοκληρωθεί. Στο διάστημα αυτό, δεν προβλέπεται να κυκλοφορήσουν άλλα έντυπα βιβλία από τις γνωστές σειρές (Μεγάλες Μάχες, Μονογραφίες κλπ.), τα οποία θα αρχίσουν να εκδίδονται σε ψηφιακή μορφή ταυτόχρονα με τα περιοδικά. Εννοείται ότι όσα βιβλία ή περιοδικά έχουν ήδη εκδοθεί σε έντυπη μορφή θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμα, παράλληλα με τη σταδιακή διάθεσή τους και σε μορφή e-book. 
 
Όπως προαναφέρθηκε, το layout των ψηφιακών περιοδικών και βιβλίων της ΓΝΩΜΩΝ θα διευκολύνει την άνετη ανάγνωσή τους σε όλες τις συσκευές (αν και, όπως είναι φυσικό, το κινητό τηλέφωνο δεν προσφέρεται για ανάγνωση βιβλίων ή εκτενών άρθρων...), ενώ για την προστασία των δικαιωμάτων τους θα χρησιμοποιηθεί το σύστημα του φιλικού στον χρήστη social DRM, αντί του κανονικού DRM που δημιουργεί ποικίλα προβλήματα (και αρκετό εκνευρισμό) στους αναγνώστες.
 
Τα πλεονεκτήματα των ψηφιακών περιοδικών και βιβλίων της ΓΝΩΜΩΝ θα είναι πολλά και σημαντικά:
 
1. Δεν θα χρειάζεται κάποια ειδική εφαρμογή για το άνοιγμα και την ανάγνωση του περιοδικού ή του βιβλίου. Ο αναγνώστης θα μπορεί να ανοίγει το e-book σε απεριόριστο αριθμό συσκευών κάθε είδους (θα υπάρχει πλήρης συμβατότητα), οι οποίες δεν θα είναι καν απαραίτητο να πιστοποιηθούν. Θα έχει επίσης το δικαίωμα να κατεβάζει, να εκτυπώνει ελεύθερα το ψηφιακό έντυπο και να το αποθηκεύει στον υπολογιστή του.
 
2. Τα άρθρα θα είναι κατά κανόνα εμπλουτισμένα με βίντεο και υπερσυνδέσμους για την αναζήτηση πρόσθετων πληροφοριών στο διαδίκτυο.
 
3. Το φωτογραφικό υλικό στα ιστορικά περιοδικά και βιβλία θα είναι πλέον σε πολύ μεγάλο ποσοστό έγχρωμο. Μέχρι σήμερα το χρώμα χρησιμοποιείτο με φειδώ, λόγω του μεγάλου κόστους εκτύπωσης.
 
4. Θα υπάρχει ενημέρωση της τελευταίας στιγμής, αλλά και δυνατότητα για προσθήκες, αλλαγές και τυχόν διορθώσεις εκ των υστέρων.
 
5. Ο αναγνώστης θα μπορεί να καταχωρεί σημειώσεις ή να υπογραμμίζει τα σημεία που τον ενδιαφέρουν, κάτι που δεν είναι πρακτικό ούτε εύκολο με τα παραδοσιακά έντυπα.
 
6. Θα είναι δυνατή η αναζήτηση σε ολόκληρο το κείμενο με λέξεις-κλειδιά, πράγμα πολύ σημαντικό σε πολυσέλιδα βιβλία.
 
7. Με ένα tablet (ακόμη και των 50 ευρώ!), θα είναι δυνατή η ανάγνωση του e-book οποτεδήποτε και οπουδήποτε, ενώ θα μπορούν να αποθηκευτούν σε αυτό εκατοντάδες ψηφιακά περιοδικά και βιβλία, εξοικονομώντας πολύτιμο χώρο στη βιβλιοθήκη.
 
8. Ο αναγνώστης θα μπορεί να παραγγέλλει τα e-book που τον ενδιαφέρουν οποιαδήποτε στιγμή του 24ώρου και να τα λαμβάνει στον υπολογιστή του χωρίς απώλειες ή καθυστερήσεις και χωρίς να ταλαιπωρείται αναζητώντας, συχνά ματαίως, τις έντυπες εκδόσεις στα περίπτερα (ειδικά στην επαρχία, όπου τα προβλήματα διανομής μέσω του πρακτορείου είναι τεράστια).
 
9. Ο καθένας θα είναι σε θέση να αγοράζει ακόμη και μεμονωμένα ψηφιακά περιοδικά ή βιβλία, όπου κι αν βρίσκεται, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, σε διακοπές, στο σπίτι ή στο γραφείο του, χωρίς την παραμικρή επιβάρυνσή του με ταχυδρομικά έξοδα. Το μόνο που θα χρειάζεται είναι ένα desktop, laptop, tablet ή κινητό τηλέφωνο και σύνδεση στο internet.
 
10. Οι αναγνώστες του εξωτερικού θα μπορούν να γράφονται συνδρομητές με την ίδια τιμή που θα ισχύει και για τους συνδρομητές της Ελλάδας, ενώ τώρα επιβαρύνονται με υπέρογκα έξοδα για την ταχυδρομική αποστολή των τευχών.
 
11. Θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα προσφοράς στους αναγνώστες δωρεάν ψηφιακών άρθρων, τευχών ή και ολόκληρων βιβλίων, ακόμη και πακέτων δύο ή περισσότερων τευχών σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.
 
12. Τέλος, η ψηφιακή πλατφόρμα θα επιτρέψει την έκδοση και πολλών νέων βιβλίων από διάφορες σειρές, καθώς και περιοδικών, τα οποία δεν θα ήταν οικονομικώς βιώσιμα αν κυκλοφορούσαν με τον παραδοσιακό τρόπο (εκτύπωση και διανομή μέσω του πρακτορείου).

Κλείνοντας αυτήν την ενημέρωση, θα θέλαμε να καλέσουμε τους αναγνώστες μας να εγγραφούν στο newsletter ώστε να μπορούμε να επικοινωνούμε προσωπικά μαζί τους και να τους ενημερώνουμε για οποιαδήποτε εξέλιξη σχετικά με τη μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή, καθώς και για τις νέες εκδόσεις και προσφορές που ετοιμάζουμε για το προσεχές μέλλον. Αυτό μπορεί να γίνει πολύ εύκολα με δύο τρόπους:
 
- Μέσω της ιστοσελίδας της ΓΝΩΜΩΝ: www.gnomonpublications.gr και αναγραφή του email στο σχετικό πεδίο (κάτω δεξιά).
 
- Με ένα απλό email στο: info@gnomonpublications.gr με την ένδειξη «Εγγραφή στο newsletter».
 
Όλοι οι αναγνώστες που θα εγγραφούν στο newsletter, με την έναρξη της λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας θα λάβουν ως δώρο δύο εξ ολοκλήρου νέα και πολύ ενδιαφέροντα πολυσέλιδα e-book, που θα ετοιμαστούν ειδικά για τον σκοπό αυτόν. Στο μεταξύ, όσοι θέλουν να ενημερώνονται για την πορεία αυτής της νέας προσπάθειας, μπορούν να επισκέπτονται και την ιστοσελίδα μας (ενότητα «Τα νέα μας») ή τη σελίδα της ΓΝΩΜΩΝ στο Facebook.
 
Οι αναγνώστες που είναι ήδη συνδρομητές των (έντυπων) περιοδικών θα μπορούν να επιλέξουν είτε να λάβουν τα υπόλοιπα τεύχη της συνδρομής σε ψηφιακή μορφή (οπότε θα πρέπει απαραιτήτως να στείλουν το email τους στη γραμματεία της ΓΝΩΜΩΝ, info@gnomonpublications.gr σημειώνοντας ότι είναι συνδρομητές και ότι επιθυμούν να λάβουν τα ψηφιακά τεύχη), είτε να τα ανταλλάξουν με βιβλία της επιλογής τους, είτε να ζητήσουν να τους επιστραφεί η αξία των τευχών αυτών με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό. Λεπτομέρειες για το θέμα αυτό, καθώς και για τις τιμές των ψηφιακών συνδρομών, θα ανακοινωθούν στα αμέσως επόμενα τεύχη των περιοδικών, αλλά και μέσω της ιστοσελίδας μας και της σελίδας της ΓΝΩΜΩΝ στο Facebook.
 
Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι με τη δική σας στήριξη και ενθάρρυνση θα τα καταφέρουμε για άλλη μια φορά, ανοίγοντας νέους, εναλλακτικούς και σύγχρονους δρόμους στη συνεχή προσπάθειά μας να σας προσφέρουμε ποιοτικά περιοδικά και βιβλία σε προσιτές τιμές. Οι ιδέες, η κριτική και οι προτάσεις σας είναι πάντα ευπρόσδεκτες και θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τον στόχο μας στον μέγιστο δυνατό βαθμό.
 
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων!
 
* Το κείμενο της ανακοίνωσης αυτής είναι πληρέστερο και επικαιροποιημένο σε σχέση με αυτό που δημοσιεύτηκε στα τεύχη Σεπτεμβρίου των περιοδικών ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ της ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ και ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ.